Legenda…
Według legendy sól maldon zostala pierwszy raz „wyprodukowana” w Maldon około dwa tysiące lat temu. Dowódca jednego z legionów rzymskich zakwaterowany w poblizu miasta Maldon kazał codziennie swoim niewolnikom przygotowywać sobie kąpiel solną. Legenda głosi, że podczas przygotowywania jednej z kąpieli przez niewolników doszło do wrzenia wody na skutek czego powstały małe kryształki na dnie wanny…
O soli Maldon…
Sól Maldon używa się do gotowania lub posypywania gotowych potraw, aby wydobyć pełnię naturalnego smaku. Charakteryzuje się czystym, świeżym smakiem bez nuty goryczki w przeciwieństwie do innych soli i jej zamienników. Jej wyrazisty, słony smak sprawia, że jest ona bardziej wydajna co jest dużą zaletą dla tych, którzy pragną zredukować spożycie soli.Sól ta jest rozpoznawana i doceniana na całym świecie ze względu na wysoką jakość, tradycję, smak i wyjątkową teksturę. Poszukiwana przez tych, którzy dbają o zdrowe odżywianie się i doceniają wysoką jakość produktów. Miękkie płatki w kształcie piramidek są charakterystyczną cechą soli Maldon. Sól morska Maldon uzyskiwana za pomocą tradycyjnych metod, produktem naturalnym, który zatrzymuje wartościowe składniki wody morskiej, tak jak Magnez i Wapń.
Ciekawostka! Sól Maldon została odznaczona „By Appointment to Her Majesty The Queen Purveyors of Maldon Sea Salt, Maldon ” http://www.maldonsalt.co.uk/blog/desert-island-dishes-episode-1/. Jest to najwyższej jakości produkt, wyróżniony królewskim odznaczeniem rodziny brytyjskiej, przyznawanym rzemieślnikom i umożliwiającym dostawę towarów na dwór Jej Królewskiej Mości.