Tofu, inaczej dofu lub doufu, to rodzaj sprasowanego twarogu, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Mleko sojowe jest poddawane procesowi koagulacji przy użyciu soli, soku cytrynowego, chlorku magnezu, chlorku wapnia lub siarczku magnezu. Powstają wtedy serwatka i pływająca w niej biała masa, którą odsącza się i naciska, by powstały praktycznie bezsmakowe „bloki” tofu. W celu uzyskania aromatu, należy je zamarynować. Tofu odznacza się wysoką zawartością białka sojowego, wapnia i fosforu. Zawiera także fitoestrogeny (a konkretnie izoflawony), które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych – estrogenów. W związku z tym mogą m.in. łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, np. raka piersi. Jednak właśnie z powodu fitoestrogenów nie każdy może włączyć tofu do diety. Tofu jest dobre nie tylko dla wegetarian, ale dla każdego, kto chce wzbogacić swoją dietę o wartościowy składnik. Nasz sklep oferuje Państwu szeroki wybór tofu: tofu naturalne, bio, art.nr 32064 tofu wędzone,art.nr 14838 tofu z dodatkiem ziół art.nr 32063 silken tofu art. nr 34791 Zapraszamy do kontaktu 668-573-713 lub biuro@luxfood.pl

  • Post category:Ciekawoski