Yuzu jest to owoc cytrusowy, który coraz częściej zdobywa uznanie za swoje walory smakowe w Polsce. Z wyglądu przypomina znaną nam dobrze mandarynkę – jedynie barwa jest żółta. Zaś aromat i smak to połączenie dobrze nam znanego grejpfruta z limonką.
Historia tego niesamowitego cytrusa sięga lat 618-907, kiedy to Yuzu został sprowadzony do Japonii i Korei z Państwa Środka. Uważa się, że jest hybrydą kwaśnej mandarynki i Ichang papeda (rodzaj cytrusa). W kuchni japońskiej wykorzystywany jest przede wszystkim sok i skórka owoców o delikatnym aromacie, dodawana do chawan mushi (wytrawny budyń jajeczny) oraz zup typu suimono (bulion). Suszona skórka stanowi często składnik przyprawy shichimi tōgarashi. Mieszanina soku z yuzu, sosu sojowego i octu stanowi popularny dip do shabu-shabu (cienkie kawałki gotowanej wołowiny) i yudōfu (gotowane tofu). Wysuszoną skórkę yuzu dodaje się również do tsukemono, czyli marynowanych warzyw podawanych jako dodatek do głównych potraw. Sproszkowana skórka yuzu jest dostępna jako popularna przyprawa Z rozwojem polskiej gastronomii szefowie kuchni prześcigają się w kreatywnych daniach i tak możemy zasmakować chociażby lodów z yuzu czy łososia z dresingiem z yuzu. W sklepie internetowym Luxfood znajdziemy proszek, sok, puree z tego wyjątkowego cytrusa yuzu.