Musztarda – skąd się wzięła słynna i ceniona za swój smak musztarda Dijon?
Pierwsza musztarda powstała bardzo dawno temu, bo aż w starożytnym Rzymie. Jej prekursorem był niejaki Pliniusz Starszy, który połączył ze sobą utarte ziarna gorczycy i ocet. W IV wieku naszej ery inny Rzymianin, Palladius, ulepszył tą recepturę i wymieszał ziarenka gorczycy z miodem, oliwą z oliwek i octem. Tak właśnie powstała musztarda. Stała się na tyle popularna, że nie brakowało jej na żadnym stole, od królewskiego, po chłopski. Pierwsza produkcja musztardy zaczęła się w W XIII w., we Francji, w mieście Dijon, opierając się na przepisie Palladiusa. I to właśnie Dijon uznawane jest do dziś za ojczyznę musztardy. Muszarda Dijon do dziś uznawana jest za najdoskonalszą z pośród musztard – dlaczego? Ponieważ charakteryzuje się typowym ostrym, wyczuwalnie słonym smakiem oraz gładką, kremową konsystencją.

W sklepie internetowym www.luxfood.pl oferujemy Państwu szeroki wybór musztard Dijon np. estragonowe, porzeczkowe, truflowe, piernikowe, z miodem, z kremem balsamicznym, łagodne, słodkie i pikantne – zapraszamy!

  • Post category:Ciekawoski