Jedzenie w Australii jest niezwykle świeże i bardzo wysokiej jakości.
Kuchnia australijska to prawdziwa kuchnia fusion. Kuchnię Australii cechuje wielka różnorodność. Można ją podzielić na kuchnię rdzennej ludności – Aborygenów, kuchnię tradycyjną z widocznymi wpływami anglosaskimi oraz nowoczesną kuchnię australijską. Żywność rdzennej ludności, którą do dziś czerpią z australijskiego buszu, doczekała się nawet własnej nazwy w australijskim slangu: bush tucker food. Zalicza się do niej wszelkie zioła, korzenie, nasiona, jadalne liście roślin, owoce, a także rozmaite rośliny, które rosną na skalistych terenach kraju. Ciekawostką jest Paperbark Roll czyli kora z drzewa herbacianego. Używa się jej jak folię aluminiową lub papier do pieczenia. Służy zarówno do przygotowania potraw nadając im lekko wędzony aromat, jak i do serwowania potraw. Nowoczesna kuchnia australijska to zdecydowanie kuchnia fusion. Dominującymi wpływami są wpływy azjatyckie, a zwłaszcza kuchnia tajska, indonezyjska, indyjska, japońska, ponadto kuchnia amerykańska. owoczesna kuchnia australijska różni się od kuchni tradycyjnej ciągłym poszukiwaniem ciekawych i odważnych smakowych połączeń. Tutejsi szefowie kuchni, którzy przeprowadzają swoistą rewolucję kulinarną, chętnie korzystają ze składników występujących w kuchni azjatyckiej, szczególnie przypraw. Kardamon, kolendra, szafran, tajskie chilli, bazylia czy trawa cytrynowa często łączy się z rodzimymi produktami australijskimi Finger Limes, dziki hibiskus, pieprz tasmański czy lemon Myrtle czyli liście z drzewa cytrynowego.
Mimo iż w Polsce kuchnia australijska jest mało znana, jest to kuchnia, którą warto poznać i wypróbować. Może być ona znakomitą inspiracją do nowych doświadczeń kulinarnych.