Obok szafranu i kardamonu,wanilia jest najdroższą przyprawą na świecie. Tak naprawdę jednak, wanilia pochodzi z terenów Meksyku a dokładnie okolic dzisiejszego Veracruz. Sama nazwa wywodzi się od jej wyglądu – przypominającego mały strączek. Warto też wspomnieć, że już Aztekowie przygotowywali napój z
z kakao, do którego dla złagodzenia gorzkiego smaku naparu dodawali wanilii dla aromatu. Przez wiele ludów wanilia uważana jest również za afrodyzjak. Wanilia rośnie na niezbyt wysokich drzewach choć sama drzewem nie jest. Wanilia to pnącze, plantatorzy puszczają ją na nieduże drzewa zawijając jej kłącze dookoła ich pni i gałęzi lub czasami puszczają ją na specjalne tyczki. Z racji pochodzenia tropikalnego rośnie bardzo bujnie. Kłącza mogą mieć nawet do 25-30 metrów. Wanilia dojrzewa na słońcu. Pełną dojrzałość osiąga po ok. 8-9 miesiącach, wtedy jest zbierana. Z plantacji wanilia trafia do przetwórni gdzie jest suszona na słońcu. Proces ten również jest dość żmudny i długotrwały i trwa kilka miesięcy. Wanilia ma kilka skal klasyfikacji. Przede wszystkim decyduje wielkość. Można podzielić je na 3 podstawowe klasy – im większe tym wyższa klasa. Po wysuszeniu wanilia jest porcjowana na podstawie kategorii. Selekcja która laska wanilii jest dobra a która jeszcze potrzebuje suszenia odbywa się ręcznie. Następnie wanilia jest popakowana próżniowo i leci np. do sklepu Luxfood:) Dwie najpopularniejsze odmiany wanilii pochodzą: z Madagaskaru (słodkawa, aksamitna w smaku) i Tahiti (owocowo-kwiatowa). Wanilie można spotkać w postaci: lasek, past, ekstraktów.