Wielkanocne słodkości…
Kuwertura czekoladowa – czekolada w formie najczystszej!
Wraz ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi powstaję w wielu kuchniach coroczny dylemat: jaki deser przygotować na świąteczny stół? Coraz częściej na naszych stołach „łamiemy” tradycyjne przepisy i otwieramy się na nowości kulinarne. Dzięki temu świadomiej podchodzimy do naszych przedświątecznych zakupów. Przykładamy uwagę na pełnowartościowe, zdrowe produkty, które odżywiają nasz organizm w niezbędne minerały i witaminy a naszym potrawom nadają wyrazisty, prawdziwy smak. Często w wielkanocnych wypiekach, deserach, babeczkach, kremach używamy składnika jakim jest czekolada. Niestety wciąż mało używana jest kuwertura czekoladowa:( Wyrazisty smak, swobodna rozpuszczalność i charakterystyczny wydawany odgłos przy przełamywaniu ( powinno „strzelić”) to cechy charakterystyczne dla cenionej u wszystkich cukierników kuwertury czekoladowej. Dodatkowo posiada ona estetyczny połysk. Składa się z samych naturalnych składników: masy kakaowej, cukru, masła kakaowego i lecytyny, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. Sama jej nazwa pochodzi od słowa z języka francuskiego „couverture”, które oznacza okładkę, osłonę. Podstawową różnicą pomiędzy kuwerturą czekoladową, a tabliczką czekolady jest jej zaskakująco wysoka zawartość masła kakaowego i łatwość w jej rozpuszczaniu. Do naszych świątecznych deserów mamy do dyspozycji: kuwertury mleczne, których zawartość masła kakaowego powinna zawierać nie mniej niż 31%. Kuwertury ciemne zaś minimum 16% masy kakaowej. Kuwertura biała powinna posiadać minimum 20% masła kakaowego i maksymalnie 55% cukru. Nie więcej! Warto wiedzieć, że kuwertury nie powstają z byle jakich ziaren kakaowca, ale starannie wyselekcjonowanych, pochodzących z konkretnych regionów, plantacji kakaowca. Kuwertury możemy zakupić w postaci tabliczek, bloków i pastylek. Te w pastylkach nazywane również callets najszybciej się nam rozpuszczą.