Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych kuchni w Europie. Jest ona bardzo różnorodna i urozmaicona. Przede wszystkim kuchnia włoska charakteryzuje się występowaniem dużej ilości warzyw oraz przypraw, takich jak: estragon, tymianek, oregano, bazylia, pieprz, rozmaryn. W wielu potrawach stosuje się oliwę, oliwki, czosnek, cebulę i pomidory. Dosyć powszechne są również frutti di mare, czyli owoce morza, a także oczywiście sery (w tym parmezan) i wina. Włosi, jako prawdziwi smakosze i koneserzy sztuki kulinarnej, przywiązują wielka wagę do jedzenia. Dbają o to, by posiłki były starannie przygotowane, z odpowiednio dobranymi składnikami. Można więc powiedzieć, że w całych Włoszech – czy jest to duże miasto czy miasteczko lub wieś – można dobrze i smacznie zjeść. Oczywiście tamtejsza kuchnia jest zróżnicowana ze względu na region Włoch, ale wymienione tu potrawy i ich składniki należą do najbardziej charakterystycznych. Natomiast do najbardziej charakterystycznego dania włoskiego należałoby zaliczyć znaną nam Wszystkim – pizzę. Pizza margherita – miejscem jej ”narodzin” jest Neapol. Historia mówi, że w 1889 r. właściciel restauracji Di Pietro e Basta Cosi miał przyrządzić jakieś danie dla królowej Małgorzaty (Margherity) Sabaudzkiej i króla Humberta I. Królewska para zażyczyła sobie spróbowania czegoś, co jada prosty lud. Wówczas właśnie pizzę uważano za takie danie – było ono mało wyszukane i jadali je raczej ludzie biedni. Właściciel restauracji przygotował więc pizzę z odpowiednio dobranymi składnikami i podał ją parze królewskiej. Królowa Małgorzata zachwyciła się smakiem tego dania. Na jej cześć pizzę tę kucharz nazwał „margherita” i pod tą nazwą jest dziś zanana całym świecie. Dodać należy, że dla Włochów ma ona wyjątkowe znaczenie . Można powiedzieć, że jest wyrazem ich patriotyzmu, bowiem dzięki bazylii, mozarelli i pomidorom jest w narodowych włoskich barwach: zielono – biało – czerwona. Także w Neapolu znajdują się najstarsze pizzerie świata i podobno tam można zjeść najsmaczniejszą pizzę na świecie. Także Bottarga jest nieodrębnym składnikiem kuchni włoskiej. Chodź w Polsce jeszcze mało znana. Bottarga to nic innego jak zasuszone tradycyjnymi metodami jajeczka rybich gonad. Przygotowanie botargi do konsumpcji wymaga najpierw delikatnego wyjęcia całych gonad, tak by ich nie uszkodzić, następnie ich umycia i zasolenia. Gonady „odpoczywają” susząc się na drewnianych półkach. Należy je regularnie przewracać na drugą stronę oraz zmieniać im sól. Ważnymi elementami cyklu produkcyjnego są też „obciążanie” (pressing) i „sezonowanie” (poddanie działaniu czasu). Botargę konsumuje się jako przystawkę lub z makaronem (zwłaszcza spaghetti). Przygotowanie spaghetti z botargą jest prościutkie. Wystarczy ugotować spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odsączyć je. Wyłożyć do jakiegoś naczynia, polać dobrą oliwą z oliwek i posypać sproszkowaną bądź startą na tarce na drobnych oczkach botargę. Palce lizać! To danie wywodzi się z Sycylii, ale szybko rozprzestrzeniło się po całych Włoszech. Kuchnie włoska jest najbardziej ulubiona kuchnią także w Polsce. Dań włoskich można nauczyć się z licznych kursów kulinarnych – dla Szczecinian polecamy Atelier Kulinarne.

  • Post category:Ciekawoski