Aromatyczne trufle …
Trufle doceniane były już 3600 lat temu. Po upadku Cesarstwa Rzymskiego o truflach przypomniano sobie dopiero w średniowieczu, gdzie kojarzone były z diabelską mocą. Ponownie do łask wróciły w renesansie, kiedy do Europy zawitała moda na wszystko co egzotyczne. Występują w różnych odmianach, m.in. jako trufle białe, letnie, zimowe i czarne. Trufle to grzyby które cały swój cykl życiowy przechodzą pod ziemią w symbiozie z korzeniami drzew. Trufla jest zwykle owalna lub o kształcie zbliżonym do owalnego, a w zależności od rodzaju ziemi w której żyje, może być bardzo nieregularna z wieloma „guzami” lub prawie gładka. Trufla zbudowana jest z zewnętrznej pobrużdżonej lub gładkiej skórki (tzw. peridium) oraz z wewnętrznej masy (tzw. gleba). Zewnętrza skórka jest żółtawa w przypadku trufli białej oraz ciemna do czarnej w przypadku trufli innych gatunków. Do szukania trufli wykorzystuje się psy, czasem świnie. Te ostatnie są łakomczuchami i często zjadają znalezione grzyby. Trufle są domeną Morza Śródziemnomorskiego, głównie Francji, Włoch i Hiszpanii. Z badań naukowców wynika, że w ciągu ostatnich 50 lat produkcja trufli systematycznie maleje z powodu niszczenia drzew oraz skażenia powietrza. Roczny zbiór wynosi na świecie od 50 do 90 ton. A na początku minionego wieku zbierano 1.000 ton rocznie.
Trufle mamy także w Polsce…
Naukowcy z Uniwersytetu Łódzkiego odkryli ogromne pole trufli na granicy województw łódzkiego i śląskiego, informuje „Dziennik Łódzki”. Grzyby rosną na kilku tysiącach metrów kwadratowych w okolicach Częstochowy. To najdalej wysunięty punkt w północno-wschodniej Europie i jedyny w Polsce, gdzie występują czarne trufle wgłębione. Właśnie rozpoczął się na nie sezon. Jednaj Ci, którzy chcieliby wybrać się na truflowe żniwa, muszą jednak zrezygnować z tego pomysłu. W Polsce trufle są na liście grzybów ściśle chronionych. Jeśli służby leśne przyłapią kogoś na ich zbieraniu, wymierzą mu 500 zł mandatu. – Nie mogę ujawnić gdzie rosną, mówi prof. Maria Ławrynowicz, kierownik Katedry Algologii i Mikologii Uniwersytetu Łódzkiego. – Chodzi o to, żeby do lasu nie wyruszyli zbieracze. Trufle rosną około 20 centymetrów pod ziemią. Niefachowy zbieracz na pewno zniszczy grzybnię. Jej zdaniem, polskie trufle nie ustępują w smaku burgundzkim. Mają intensywny aromat, lubią towarzystwo dębów, leszczyn i grabów. Trufle są cenione zarówno z uwagi na walory smakowe, jak i dlatego, że uchodzą za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków.