Chorizo to zdecydowana królowa hiszpańskich kiełbas, wytwarzana (jak większość) z mięsa wieprzowego.

Charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który zawdzięcza dodatkowi dużej ilości papryki suszonej pimenton.

Występuje w bardzo wielu rodzajach o różnym przeznaczeniu – w ofercie sklepu Luxfood oferujemy:

– chorizo picante – pikantną w smaku, stanowi idealny składnik do dań z ziemniakami i fasolą nadając potrawą charakterystyczną pikantność. Świetnie smakuje również pocięta w plasterki do świeżego pieczywa.

– chorizo ibérico/cular –  wyprodukowana z mięsa czarnych świń rasy iberyjskiej, które jest bardzo cenione za swój delikatny smak i soczystość. Główny region hodowli świń iberico to zachodnia Hiszpania. Żyją tam one na wolności. A ich długie wędrówki w poszukiwania pożywienia przekłada się na niepowtarzalny smak ich mięsa. Choć dają mniej mięsa niż białe świnie, jest ono jędrniejsze i bardziej soczyste. Długie wędrówki w poszukiwaniu żołędzi sprawiają, że tłuszcz czarnych świń filtruje się do mięsa – dzięki temu jest znacznie zdrowszy dla nas od tłuszczu świni białej, która cały czas znajduje się w chlewie.

  • Post category:Ciekawoski