Tak przygotowana niespodzianka „Truffle surprise” estetycznie i smakowo – zaskoczy Każdego!
Składniki (na 6 osób):
-2 łyżki masła truflowego produkt dospętny w sklpei www.luxfood.pl
-5 łyżek masła
-100g szpinaki
-pokrojona drobno mała cebula
-25g Brisures de Truffes czyli drobno pokrojona trufla zakonserwowana produkt dostępny na www.luxfood.pl
-15g świeżej trufli czarnej dostępnej na www.luxfood.pl
-szczypta soli morskiej, pieprzu czarnego z młynka i cukru
-6 świeżych jajek
-0,1 L śmietany
-świeża bagietka lub tost
Sześć żaroodpornych słoiczków (słoiczki weck dostępne na www.luxfood.pl) wysmarować masłem truflowym. 3 łyżki masła rozpuścić. Dodać dobrze umyty i osuszony szpinak. Cebulę ze szczyptą soli morskiej zeszklić w reszcie masła. Do cebuli dodać szpinak. (cały czas na małym ogniu). Do całości dodać 25g Brisures de Truffes. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość rozłożyć na 6 słoiczków wcześniej wysmarowanych masłem truflowym. Jajka oddzielnie rozbić i dodać śmietany. Całość wymieszać i równomiernie napełnić słoiczki ze szpinakiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu „ścięcia się” białek. Po wyjęciu zetrzeć na każdą porcję świeżą czarną truflę. Podać z bagietką lub tostem.
Smacznego!