Sezon na zielone orzechy włoskie francuskie rozpoczęty !
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich zielonych
Składniki:
300g zielonych orzechów włoskich
0,5 litra spirytusu ok. 96%
0,5 litra wódki ok. 40%
1 szklanka cukru
przyprawy do smaku: kilka goździków, kora cynamonu, laska wanilii
szklanka cukru
Przygotowanie:
Za pomocą bardzo ostrego noża kroimy orzechy w plasterki. Wrzucamy pokrojone orzechy do słoja i zalewamy wódką oraz spirytusem. Dodajemy przyprawy. Orzechy powinny być zakryte całe płynem. Pozostawiamy w widnym miejscu na ok. 4 tygodnie. Kiedy orzechy puszczą swój sok nasza nalewka nabierze ciemnej barwy. wtedy należy zlać nalewkę. Natomiast do orzechów wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy szklankę cukru. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie łączymy alkohol uzyskany wcześniej z syropem. Przelewamy przez gazę do butelek i zostawiamy na co najmniej pół roku.
A później to już sama degustacja…