Od dawien dawna oliwa z oliwek ze względu na swoje właściwości zdrowotne nazywana jest „skarbem śródziemnomorskim”. Oliwa z oliwek zawiera dużo witaminy E, której dostarczenie do organizmu znacząco opóźnia jego procesy starzenia. Wpływa pozytywnie na wygląd naszej skóry i włosów oraz wzmacnia odporność naszego organizmu. Obniża zły cholesterol nie naruszając dobrego i posiada naturalne przeciwutleniacze. Dlatego przy jej zakupie powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Dobra oliwa z oliwek charakteryzuję się świeżością w kolorze, w zapachu i smaku. Jej kolor powinien posiadać barwę intensywnie ciemno-zieloną lub złoto-żółtą o delikatnym zielonym odcienieu. Wskazówka: najlepiej barwę oliwy z oliwek sprawdzimy wylewając ją na biały talerzyk lub na białe pieczywo. Sam zapach oliwy z oliwek  mówi nam dużo o jej jakości. W zależności od dojrzałości zbiorów oliwek wyróżniamy trzy podstawowe aromaty o których warto wiedzieć. Zielony aromat porównywalny do świeżo skoszonej trawy lub do karczochów wskazuje na użycie niedojrzałych oliwek. Aromat zielonych pomidorów wskazuje na użycie to wytłoczenia oliwy, oliwek które zostały we właściwym momencie zebrane. Oliwy wytłoczone z takich oliwek są najzdrowszymi i najbardziej cenionymi. Zaś aromat przypominający stare migdały, orzechy, masło świadczy o użyciu przegniłych oliwek, często jeszcze zaatakowanych szkodnikami. Nie polecamyL. Istotne jest aby oliwa z oliwek powinna w smaku posiadać harmonie z delikatną nutką gorzkość. Uwaga: nie powinna być ostra. Zakupując oliwę z oliwek nie zawsze mamy możliwość jej spróbowania dlatego powinniśmy dokładnie zapoznać się z jej etykietą. Pamiętajmy, że zdrowa oliwa z oliwek zawsze posiada informacje, z jakich odmian oliwek została wytłoczona. Kolejną rzeczą na którą powinniśmy zwrócić uwagę to informacja o miejscu jej tłoczenia. Wskazówka: unikajmy zakupu oliw, które są wedle informacji na butelce „wytłoczone w UE”. Wskazuję to nam na oliwy bez smaku najgorszej jakości. Pomocna jest też  znajomość oznaczeń na oliwie z oliwek: dio, agrocert, argo. Zamieszczenie oznaczeń na butelce agrocert i dio gwarantują nam, że oliwa z oliwek pochodzi z regionu wymienionego na etykiecie i proces wytłoczenia gwarantowany jest certyfikatami przyznanymi przez regionalne instytucje. Zaś oznaczenia argo i dio oznaczają najwyższej jakości oliwy. Coraz częściej spotykamy też oznaczenia bio i eco, które świadczą o wykorzystaniu do wytłoczenia oliw, oliwek pochodzących z upraw ekologicznych. Zaś symbol „U” informuje nas, że oliwa jest koszerna. Wysokiej jakości oliwa z oliwek to produkt premium, dlatego taka oliwa nie powinna być zbyt tania. Dopiero z taką wiedzą powinniśmy zakupić oliwę z oliwek. Zagwarantuje to nam właściwy i świadomy zakup, który wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.

  • Post category:Porady