Co uczyniło białą trufle La Bilancie tak sławną?

Zdecydowanie intensywny smak i aromat! Trufle białe były cenione i znane za swój silny uwodzący aromat i smak już w starożytności. Opisywał je Pliniusz Starszy „mówiono, że powstały po tym jak Jowisz uderzył piorunem w ogromny dąb”. Stanowiły aromatyczną „przyprawę” od dawien dawna. Uważano ją też za afrodyzjak. Dopiero w XVIII wieku naukowcy uznali zgodnie trufle za rodzaj grzybów. Wcześniej uważana była za warzywo.Trufla biała to odmiana trufli świeżych nazywana także „białym złotem”. Występuje bardzo rzadko i dodatkowo spotkać / znaleźć ją można przez dwa miesiące w ciągu całego roku: listopad i grudzień. Jej znalezienie przez Zbieracza trufli stanowi wielka dumę i niesamowity sukces. Ciekawostka: największa bulwa białej trufli została znaleziona w tym roku przez Zbieracza naturalnie we Włoszech i ważyła 1,89 kg – prawdziwy gigant! Trufla biała La Bilancia posiada jasną i gładką skórkę w kremowym kolorze. Posiada najsilniejszy zapach i aromat z pozostałych świeżych trufli, które występują przez cały rok. Jej słynny zapach można porównać do czosnku, orzechów… Potrawy z białą trufla są wbrew pozorom bardzo proste. W daniach liczyć się ma jej aromat!

Zapraszamy do zakupu świeżych białych trufli na www.luxfood.pl

  • Post category:Ciekawoski