„Wiele osób uważa ostrygi za „obrzydliwe”. Ja też uważam, że są „obrzydliwe” – jeżeli obrzydliwe są!” – Karolina Rutkowska

Im świeższa ostryga tym smaczniejsza. Przy zakupie ostryg należy zwrócić uwagę aby były mocno zamknięte. Jeżeli ostryga jest nawet lekko otwarta oznacza, że nie jest  najświeższa. Świeża, smaczna ostryga nie posiada zapachu ryby. Sama już nazwa mówi nam dużo o jakości ostrygi. Najlepszej jakości posiadają ostrygi, których nazwa składa się z przedrostka „Spéciale” i drugi człon to nazwa producenta. W sklepie luxfood.pl oferujemy ostrygi Spéciale  Gillardeau (numer produktu 22100), które przyjeżdżają do nas co tydzień prosto z Francji. Gillardeau to rodzina, cztero pokoleniowa firma, która działa od końca 19 wieku.  Ich ostrygi zyskały sławę i uznanie za jakość na  rynku Rungis. To uznanie pozwoliło ekspansji firmie. Marka Gillardeau powstała w 1978 roku, ponieważ jest to produkt o najwyższej jakości i tradycji.  Aby w łatwy i bezpieczny sposób otworzyć ostrygę należy użyć specjalnego noża do ostryg. Polecamy nóź o wąskim długim ostrzy (produkt nr 11597), który pozwoli w łatwy sposób rozciąć ostrygę. Otwierając ostrygę musimy pamiętać aby trzymać ją większą wypukłością ku dołowi. Zaczynamy od rozcięcia jej mięśnia, który utrzymuje ostrygę zamkniętą. Następnie delikatnie podważamy ostrygę do jej otwarcia. Świeżo otwartą ostrygę polecamy podawać w naczyniach wypełnionych lodem. Ostrygi Spéciale  Gillardeau posiadają wyjątkową dużą masę mięsa  około 115g. Mięso w części mięśnia ostrygi posiada białą barwę i słodki smak. Natomiast mięso na wierzchołkach jest ciemniejszej barwy i słonawy posmak. Przy konsumpcji ostryg ważne jest aby długo ją przeżuwać aby nasze kubki smakowe wyczuły te dwa smaki. Spożywając ostrygi należy pamiętać aby:

Nie jeść ostrygę przytykając usta do muszli ponieważ resztki muszelki przy otwieraniu mogą nam zgrzytać między zębami,

Nie należy „wypijać” ostrygi czyli jemy tylko mięso przy pomocy widelczyka. Woda w ostrygach nie posiada żadnych walorów kulinarnych,

Jedząc ostrygę, jej mięso należy długo je przeżuwać aby wydobyły się jej wykwintne smaki.

Nowością w podawaniu ostrygi jest doprawianie jej perłami yuzo (produkt nr 33167). Yuzo to japońska cytryna. Smakiem i aromatem podobna jest do mieszanki cytryny z mandarynką. Perły z yuzo podają się do ostryg chcąc nadając im lekki owocowy smak.

Ostrygi stanowią wyśmienitą przystawkę na każdą okazję!

  • Post category:Ciekawoski