Przed świętami Wielkiejnocy, chcielibyśmy porozmawiać o jajkach…

W sytuacji, gdy wiele osób rezygnuje ze spożywania jajek, czy to z powodu alergii pokarmowych, strachu przed cholesterolem czy nadmiernymi kaloriami, polecamy jako zdrową alternatywę jajka przepiórcze.

Jajka przepiórcze nie zawierają alergenów, więc nie uczulają.

Jajka przepiórcze posiadają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, poz tym w porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury. Zawierają mniej łuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie.

Przepis kulinarny:

Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy przepis na łatwą do przyrządzenia przekąskę wielkanocną

Na grzance układamy podsmażoną cebulkę, na tym ugotowane jajka przepiórcze nr artykułu w sklepie www.luxfood.pl 32833 świeże jajka przepiórcze lub jajka przepiórcze w zalewie, produkt nr 38141.
Wskazówka! W przypadku gotowania na twardo potrzebujemy 3 minut, natomiast na miękko – 1 minutę.

Niezwykle pomocne przy obieraniu jajek przepiórczych, będą specjalne nożyczki, dostępne w sklepie www.luxfood.pl produkt nr 37042.

Na koniec ozdabiamy jajka kawiorem truflowym lub z jesiotra. Polecamy produkt nr 26416 – Desietra osietra kawior 30g, który posiada szare perły. Ziarenka ikry są nieco większe od kawioru z jesiotra syberyjskiego. Posiada lekko orzechowy smakiem, który czyni go szczególnie smacznym.

Życzymy smacznego!

  • Post category:Porady