Baba Ghannouge – pasta z oberżyn z dodatkiem sezamu, 370 g

11,47 

SKU: 10162 Kategoria:

Description

Baba ghannouge – danie kuchni arabskiej, popularna na Bliskim Wchodzie (Liban, Syria) i w Egipcie potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam. Pastę tę je się najczęściej z pieczywem nakładaną na placki chlebowe pita lub khubz, lub dodając ją do warzyw lub grilowanych mięs. W polskich warunkach może posłużyć jako baza do kanapek. W Egipcie baba ganoush bywa podawana jako danie główne z ziarenkami z owocu granatu. Podstawowa, prosta baba ghannouge składa się z miąższu upieczonego bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini, całość doprawia się sokiem z cytryny, oliwą i solą. Wśród przypraw spotyka się czasem również rozgnieciony czosnek, utartą cebulę, nać pietruszki, miętę, kmin rzymski, paprykę.

Additional information

Weight 0,37 kg

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Baba Ghannouge – pasta z oberżyn z dodatkiem sezamu, 370 g”