Baba Ghannouge – pasta z oberżyn z dodatkiem sezamu, 370 g

10,92 

SKU: 10162 Kategoria:

Opis

Baba ghannouge – danie kuchni arabskiej, popularna na Bliskim Wchodzie (Liban, Syria) i w Egipcie potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam. Pastę tę je się najczęściej z pieczywem nakładaną na placki chlebowe pita lub khubz, lub dodając ją do warzyw lub grilowanych mięs. W polskich warunkach może posłużyć jako baza do kanapek. W Egipcie baba ganoush bywa podawana jako danie główne z ziarenkami z owocu granatu. Podstawowa, prosta baba ghannouge składa się z miąższu upieczonego bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini, całość doprawia się sokiem z cytryny, oliwą i solą. Wśród przypraw spotyka się czasem również rozgnieciony czosnek, utartą cebulę, nać pietruszki, miętę, kmin rzymski, paprykę.

Informacje dodatkowe

Waga 0,37 kg

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Baba Ghannouge – pasta z oberżyn z dodatkiem sezamu, 370 g”