Owoce nieszpułki jadalnej, słodzone, 425 g

33,41 

Składniki: nieszpułka, woda, cukier, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy.

Wartości odżywcze w 100g

Wartość kaloryczna 302 kJ/72 kcal

Tłuszcz < 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g

Węglowodany 18 g w tym cukier 17 g

Białko 0,2 g

Sól < 0,1 g

 

SKU: 14876 Kategoria: Tag

Opis

Nieszpułka to owoc wielkości śliwki o słodko-kwaśnym smaku, uprawiany głównie w krajach śródziemnomorskich, Turcji, Brazylii i Niemczech. Ze względu na wysoką zawartość pektyn, owoce nieszpułki są często wykorzystywane do produkcji dżemów, galaretek i przecierów. W przeszłości dodawano je również do wina i moszczu w celu poprawy jego jakości ze względu na wysoką zawartość kwasu taninowego. Dojrzałe owoce nieszpułki są twarde jak kamień; aby można je było zjeść na surowo, należy je wystawić na działanie mrozu, wówczas kruszą się i nabierają aromatycznego smaku. Nieszpułki Thomasa Rinka są cukrowane i idealnie nadają się do ozdabiania tart owocowych, dań na zimno, deserów, sałatek owocowych, do musli na śniadanie oraz jako dodatek do dań głównych.

Informacje dodatkowe

Waga 0,425 kg

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Owoce nieszpułki jadalnej, słodzone, 425 g”