Bottarga di Muggine - zmielone 70 g

116,27 

SKU: 10309 Kategoria: Tag

Description

Bottarga to nic innego jak zasuszone tradydyjnymi metodami jajeczka rybich gonad. Przygotowanie botargi do konsumpcji wymaga najpierw delikatnego wyjęcia całych gonad, tak by ich nie uszkodzić, następnie ich umycia i zasolenia. Gonady „odpoczywają” susząc się na drewnianych półkach. Należy je regularnie przewracać na drugą stronę oraz zmieniać im sól. Ważnymi elementami cyklu produkcyjnego są też „obciążanie” (pressing) i „sezonowanie” (poddanie działaniu czasu). Botargę konsumuje się jako przystawkę lub z makaronem (zwłaszcza spaghetti). Przygotowanie spaghetti z botargą jest prościutkie. Wystarczy ugotować spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odsączyć je. Wyłożyć do jakiegoś naczynia, polać dobrą oliwą z oliwek i posypać sproszkowaną bądź starta an atrce na drobnych oczkach botargą. Palce lizać! To danie wywodzi się z Sycylii, ale szybko rozprzestrzeniło się po całych Włoszech.

Jaja barweny suszone na powietrzu i tarte. Składniki: Ikra cefalowata (Mugil cephalus), sól morska.
Strefa pochodzenia: FAO 34. Wyprodukowano we Włoszech.

Wartości odżywcze w 100g

Wartość kaloryczna 1735 kJ/415 kcal

Tłuszcz 28g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,9 g

Węglowodany 1g w tym cukier 0 g

Białko 39,7 g

Sól 2,34 g


Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Bottarga di Muggine – zmielone 70 g”