Bottarga di Tonno - w kawałku około 200 g

277,98 

SKU: 10308 Kategoria: Tag

Description

Bottarga to nic innego jak zasuszone tradydyjnymi metodami jajeczka rybich gonad. Przygotowanie botargi do konsumpcji wymaga najpierw delikatnego wyjęcia całych gonad, tak by ich nie uszkodzić, następnie ich umycia i zasolenia. Gonady „odpoczywają” susząc się na drewnianych półkach. Należy je regularnie przewracać na drugą stronę oraz zmieniać im sól. Ważnymi elementami cyklu produkcyjnego są też „obciążanie” (pressing) i „sezonowanie” (poddanie działaniu czasu). Botargę konsumuje się jako przystawkę lub z makaronem (zwłaszcza spaghetti). Przygotowanie spaghetti z botargą jest prościutkie. Wystarczy ugotować spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odsączyć je. Wyłożyć do jakiegoś naczynia, polać dobrą oliwą z oliwek i posypać sproszkowaną bądź starta an atrce na drobnych oczkach botargą. Palce lizać! To danie wywodzi się z Sycylii, ale szybko rozprzestrzeniło się po całych Włoszech.

Składniki: Ikra TUŃCZYKA (Thunnus albacaren), sól morska. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Wyprodukowano we Włoszech.
Obszar połowowy: FOA 87.

Wartości odżywcze w 100g

Wartość kaloryczna 1017 kJ/237 kcal

Tłuszcz 12,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g

Węglowodany 0g w tym cukier 0 g

Białko 28,5 g

Sól 5,1 g

Additional information

Weight 0,2 kg

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Bottarga di Tonno – w kawałku około 200 g”