Description
Bottarga to nic innego jak zasuszone tradydyjnymi metodami jajeczka rybich gonad. Przygotowanie botargi do konsumpcji wymaga najpierw delikatnego wyjęcia całych gonad, tak by ich nie uszkodzić, następnie ich umycia i zasolenia. Gonady „odpoczywają” susząc się na drewnianych półkach. Należy je regularnie przewracać na drugą stronę oraz zmieniać im sól. Ważnymi elementami cyklu produkcyjnego są też „obciążanie” (pressing) i „sezonowanie” (poddanie działaniu czasu). Botargę konsumuje się jako przystawkę lub z makaronem (zwłaszcza spaghetti). Przygotowanie spaghetti z botargą jest prościutkie. Wystarczy ugotować spaghetti zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odsączyć je. Wyłożyć do jakiegoś naczynia, polać dobrą oliwą z oliwek i posypać sproszkowaną bądź starta an atrce na drobnych oczkach botargą. Palce lizać! To danie wywodzi się z Sycylii, ale szybko rozprzestrzeniło się po całych Włoszech.
Składniki: Ikra TUŃCZYKA (Thunnus albacaren), sól morska. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Wyprodukowano we Włoszech.
Obszar połowowy: FOA 87.
Wartości odżywcze w 100g
Wartość kaloryczna 1017 kJ/237 kcal
Tłuszcz 12,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g
Węglowodany 0g w tym cukier 0 g
Białko 28,5 g
Sól 5,1 g
Reviews
There are no reviews yet.