Potas/węglan potasu to środek spulchniający, którego zawartość dwutlenku węgla rozluźnia kwaśne lub kwasotwórcze ciasta (potaż działa tylko w połączeniu z kwasem), powodując ich pęcznienie, a nie rozszerzanie się podczas pieczenia. Biały potaż miesza się z niewielką ilością wody, podobnie jak…
Winian potasu (kamień winny) jest stosowany w gospodarstwach domowych jako proszek do pieczenia; powolne uwalnianie kwasu rozluźnia ciasto i powoduje powstawanie porów. Uważa się, że wzmacnia smak owoców. Hamuje rozwój bakterii. Zastosowanie: Do wszystkich produktów zawierających owoce (galaretki, konfitury, owoce…
Mleko pełne w proszku, suszone, do produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych. Składniki: MLEKO PEŁNE. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła. Chronić przed silnymi zapachami. Właściwości: Białko z mleka zwierzęcego. Wartości odżywcze na 100 g Energia 2074 kJ/496…
Tę syntetycznie wytwarzaną witaminę dodaje się do żywności w celu zwiększenia zdolności zatrzymywania gazów, a tym samym objętości ciasta chlebowego, wydłużenia terminu przydatności napojów i zapobiegania brązowieniu owoców. Składniki: Kwas askorbinowy. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, z dala od światła…
Zagęszczacz do lodów zawiera głównie substancje roślinne, które mają dobre właściwości wiążące. Ten zagęszczacz do lodów jest bezsmakowy i uważany za niezawodny stabilizator do wszystkich rodzajów lodów. 4 g: 1 litr mieszanki lodowej. Skład: Zagęszczacze: guma guar, dekstroza. Dawkowanie: 4…
Tant pour tant (po francusku pół na pół) to mieszanka składająca się z równych części drobnego cukru i proszku migdałowego. Ma szerokie zastosowanie, na przykład tradycyjnie używano go do wyrobu delikatnych makaroników. Składniki: 50% mąka migdałowa, 50% cukier puder (97%…
Stabifix to płynny stabilizator kremu, którego na 1 litr kremu potrzeba od 10 do maks. 70 g. Skład: syrop glukozowy, syrop z cukru inwertowanego, woda, difosforan disodowy E450, fosforan trisodowy E339. Dawkowanie: ok. 10 g na 1000 ml. Wartości odżywcze…
Lecytyny to substancje tłuszczopodobne występujące jako substancje towarzyszące wielu komórkom roślinnym i zwierzęcym. Zawierają niezbędne składniki odżywcze, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Lecytyny, takie jak lecytyna sojowa pochodząca z soi, są stosowane jako emulgatory i są…
Gotowa do użycia pasta do wszelkiego rodzaju wypieków. Do wypieku wypieków z nadzieniem makowym. Składniki: Syrop glukozowy, 29% maku niebieskiego, woda, cukier, miód, skrobia modyfikowana, naturalny aromat waniliowy. Masę makową można spożyć bezpośrednio. Wyłącznie do celów komercyjnych. Przechowywać w chłodnym,…
W tym przepisie migdały miesza się z wodą, podgrzewa i mieli, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej pasty. Mieszaninę pozostawia się na noc i miesza ponownie następnego dnia. Po odcedzeniu, mieszankę konserwuje się cukrem. To idealny składnik puddingów, koktajli, ciast…
Mleko w proszku, czyli mleko w proszku, to mleko w proszku niemal bezwodne. Jest stosowane w postaci produktu konserwowego do produkcji takich produktów jak sery i jogurty, a także w wyrobach cukierniczych i piekarniczych. Odtłuszczone mleko w proszku suszone rozpyłowo,…
Karuthin E to substytut cukru stosowany do konserwowania marcepana. Produkt przeznaczony wyłącznie do użytku komercyjnego, a nie do sprzedaży detalicznej. Zawiera 70% sorbitolu (E-420). U diabetyków może wystąpić nieznaczny wzrost poziomu cukru we krwi. Zapobiega on rekrystalizacji cukru, na przykład…