Description
Sos produkowany z owoców tropikalnego drzewa z rodziny Tamarindus. Sos ma specyficzny słodko – kwaśny smak, który nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Smażone białe mięso w woku przyprawione gotowym sosem z tamaryndowca odda to co ma w sobie najlepsze. Przykładowy przepis: Ryba po tajsku, w sosie z tamaryndowca. Składniki: 4 filety białej ryby, garść liści świeżego szpinaku lub 500 g mrożonego usmażonego z dwoma ząbkami czosnku na maśle, 2 strąki chilli, 3 ząbki czosnku, 3 cebulki, 2 łyżki soku z limonki, 4 łyżki sosu z tamaryndowca, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki cukru brązowego, 2 łyżki wody, sól, pieprz.. Przygotowanie: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekane: cebulę, chilli oraz czosnek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy pozostałe składniki sosu (sos z tamaryndowaca, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut, tak aby sos zredukował objętość i uzyskał konsystencję dżemu. Jeśli będzie zbyt gęsty rozrzedzamy go niewielką ilością wody. Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu tak, by mięso przestało być przezroczyste i stało się jędrne. Rybę podajemy na szpinaku polaną sosem (może być z ryżem).
Reviews
There are no reviews yet.