Description
Ziarno quinoa może nawet w 22% składać się z białka, nie zawiera glutenu. Quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Dla polskich konsumentów, polecana jest szczególnie jako dodatek do innych zbóż lub w postaci mąki. Nasiona quinoa cenią sobie szczególnie wegetarianie, gdyż dzięki swoim składnikom odżywczym stanowi ona dobrą alternatywę dla pokarmów mięsnych. Ponadto niezwykle wysoka zawartość lizyny, która nie występuje w innych roślinach lub jest obecna tylko w śladowych ilościach, sprawia że quinoa jest wyjątkową rośliną (niektórzy nazywają ją warzywem, inni zbożem). Quinoa w kuchni jest bardzo wszechstronna. Sprawdza się świetnie w roli dodatku do warzywnych gulaszy, można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz. Szczególnie dobrze komponuje się ze swoimi kuzynami, czyli zielonymi liśćmi szpinaku i botwinki. Z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne, pełnowartościowe śniadanie, jest też doskonałym składnikiem sałatek. Dobra wiadomość dla łasuchów – komosy można użyć nawet do produkcji ciast i ciasteczek!
Reviews
There are no reviews yet.