Opis
Sos śliwkowy ma kolor słomkowy, smak słodko-kwaśny i jest dość gęsty. Używany jest głównie w kuchni chińskiej do maczania potraw smażonych na głębokim tłuszczu, takich jak spring rolle (sajgonki), nudle albo pieczona kaczka. Czasami używany jest do marynowania. Przykładowy przepis: Piersi kaczki w sosie śliwkowym. Składniki: piersi kaczki ok.60 dkg, sól, pieprz, duża cebula, 5 łyżek sosu śliwkowego, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego, skórka z ½ cytryny. Przygotowanie: Piersi kaczki umyć, posolić, popieprzyć i ponacinać poprzecznie skórę na wierzchu w równych odstępach. Cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wyjąć łyżką cedzakową z patelni do miseczki. Piersi obsmażyć na tym oleju –silnie zarumienić z obu stron, a następnie podlać odrobiną wody. Utłuc ziarna pieprzu i posypać mięso. Z powrotem dodać cebulę podsmażoną do kaczki. Wrzucić skórki cytryny. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia polać obficie sosem śliwkowym i jeszcze dusić 10 minut. Podawać z sosem i ulubioną surówką.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.