Od listopada do marca z terenów południowej Katalonii, Teruel, Cuenca. Dobrze dojrzałe, głęboko czarne trufle z powierzchnią pokrytą średniej wielkości brodawkami i drobnymi białymi żyłkami w miąższu. . Czarna trufla zimowa jest używana głównie w wyśmienitej kuchni francuskiej.
Od grudnia do marca z obszaru Umbrii (Norcia). Dobrze dojrzałe, głęboko czarne trufle z powierzchnią pokrytą średniej wielkości brodawkami i drobnymi białymi żyłkami w miąższu. Występowanie: ok. 75 ton/rok. Czarna trufla zimowa (tartufo nero) jest używana przede wszystkim w wyśmienitej…
Trufla z Chin jest pod względem czysto biologicznym bardzo bliską krewną francuskiej trufli zimowej i jej miąższ jest od niej prawie niemożliwy do odróżnienia, ale brakuje jej zapachu i aromatu starszego brata. Jest jednak również znacznie atrakcyjniejszy pod względem cenowym.…
Występuje od końca września do 31 grudnia. Pochodzenie to obszar Piemontu/Alby i Emilia-Romania. Sortowanie odbywa się od 25g-100g. (Czasami większe) Brązowo-białe trufle (tartufo bianco) o stosunkowo gładkiej powierzchni i intensywnym zapachu. Kolor miąższu różni się w zależności od drzewa odżywczego…