Algi Dashi Kombu „Rausu Premium”, Aimono Japonia, 50 g

79,05 

Dzikie Rausu Kombu, japońskie suszone wodorosty. Składniki: Wodorosty Kombu Tang. Algi naturalnie zawierają dużo jodu.
Nadmierne spożycie jodu może prowadzić do zaburzeń czynności tarczycy. Biały proszek na powierzchni wodorostów Kombu to
umami zwany mannitolem. Są to składniki odżywcze, które nie szkodzą organizmowi i jakości produktu.

Wartości odżywcze w 100g

Wartość kaloryczna 674 kJ/161 kcal

Tłuszcz 0,9 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,18 g

Węglowodany 67,6 g w tym cukier 0 g

Białko 10,9 g

Sól 4,3 g

 
SKU: 65631 Kategoria: Tag

Opis

Rausu Kombu ma najwięcej umami ze wszystkich rodzajów Kombu i niemal „mięsny” intensywny smak. Z tego powodu często wykorzystuje się go w wegańskiej kuchni klasztornej. Rosół jest jednak nieco bardziej mętny niż w przypadku innych rodzajów kombu. Do kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale także na tyle mocny w smaku, aby zrównoważyć np. zupę ramen na bazie kości wieprzowych. To ręcznie przetworzone kombu z półwyspu Hokkaido jest kilkakrotnie nawilżane po wstępnym suszeniu, a następnie ponownie suszone i leżakowane, aby jeszcze bardziej wydobyć smak i umami. Kombu przemysłowe nie przechodzi tego procesu i dlatego nie ma tej samej głębi smaku i koloru. Aimono Kombu jest handlarzem wodorostami przy „Ulicy Kombu”, dokąd kombu i inne wodorosty docierały do ​​cesarskiej stolicy Kioto. Do dziś produkty Aimono używane są w najlepszych tamtejszych restauracjach.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Algi Dashi Kombu „Rausu Premium”, Aimono Japonia, 50 g”