XCP oznacza „eXtreme Chef Powder”. Intensywny, jasnoczerwony kolor i kwiatowy zapach delikatnej papryki są posłańcem obszernego, owocowego smaku z czystą i ekstremalną pikantnością, jakiej nigdy wcześniej nie znaleziono w tej formie. To sprawia, że to chili w proszku jest przysmakiem…
Do powstania tej soli wiele czynników musi ze sobą współdziałać, aby stworzyć ten niepowtarzalny wygląd. Podobnie jak Fleur de Sel, najdrobniejsze kryształy gromadzą się na powierzchni wody morskiej Atlantyku, w basenach solnych na poziomie pustyni Namib. Po chwili stają się…
SAL de IBIZA – Fleur de Sel to w 100% naturalna, najwyższej klasy sól morska. Nie ulega żadnym zmianom, dlatego nadal zawiera ważne minerały i pierwiastki śladowe. Nic nie dodaje się i nic nie usuwa, bo czysta, pełnowartościowa sól morska…
Wiberg Exquisite Tasmanian Mountain Pepper: Ten wyjątkowy pieprz rośnie na wyspie Tasmania w bardzo zmiennym klimacie południowego Pacyfiku. Charakteryzuje się niesamowicie korzenno-owocowym aromatem, któremu towarzyszy ostry pieprzny smak. Subtelna nuta grzybów drzewiastych i ziemisty, lekko goździkowy smak sprawiają, że te…
Liście tasmańskiego drzewa pieprzowego mają pikantny, wędzony, drzewny smak, po którym następuje ostry pieprzny kop. Szczególnie dobrze komponują się ze wszystkimi daniami ziemniaczanymi, doskonale komponują się z dipami, marynatami, sosami i większością warzyw. Dziki pieprz górski, cały. Składniki: pieprz górski.…
Majeranek suszy się, naciera. Składniki: Majeranek (Majoranae Hb. wcierany). Przechowywać w chłodnym miejscu (maksymalnie +25°C), suchym i chronionym przed światłem. Właściwości: Nie trzeba podawać wartości odżywczych.
Mieszanka przypraw ziół prowansalskich. Składniki: rozmaryn, bazylia, oregano, tymianek, kwiaty lawendy, szałwia, koper włoski. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu i chronić przed światłem. Właściwości: Nie trzeba podawać wartości odżywczych.
Pieprz biały otrzymywany jest z w pełni dojrzałych czerwonych owoców, z których poprzez namoczenie usuwa się owocnię i suszy się jedynie ziarno. Jego smak jest bardziej pieprzny niż pieprzu czarnego, ponieważ brakuje mu substancji aromatycznych z zewnętrznej skorupy jagody. Pieprz…
Aby wyprodukować zielony pieprz, jagody pieprzu (piper nigrum) zbiera się na długo przed osiągnięciem dojrzałości i umieszcza w słonych lub kwaśnych solankach albo szybko suszy w podwyższonej temperaturze lub w próżni. Tego typu obróbka zapobiega fermentacji, a co za tym…
Ta mieszanka pieprzowa nie tylko atrakcyjnie wygląda w młynku do pieprzu lub jako dekoracja potraw, ale jest również przyjemnie pikantna. Składa się z ziaren czarnego, białego i zielonego pieprzu oraz jagód Schinus, zwanych „różowymi jagodami pieprzu”. Składniki: pieprz czarny, pieprz…
Po prostu wymieszaj pozbawioną smaku żelatynę z gorącą, ale nie wrzącą wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia. Idealny do wszelkiego rodzaju galaretek słodko-kwaśnych, takich jak kremy, galaretki owocowe czy galaretki. Dawkowanie: 40-50g na 1 litr wody (10g = 1 płaska łyżka…