Różowy pieprz nie ma zasłużonej nazwy, ponieważ nie ma w sobie ostrej ostrości, a raczej łagodny, słodki aromat. Nie należy go mylić z (rzadko dostępnymi) dojrzałymi pieprzami. Różowy pieprz ma niewiele wspólnego z rodziną pieprzowatych. Należą do rodziny sumaków, do…
Ziarna raju były niegdyś używane w Europie jako zamiennik czarnego pieprzu. Dziś znane są niemal wyłącznie w Afryce Północnej, na przykład jako składnik mieszanek przypraw. W Europie są bardzo trudno dostępne. Wykorzystywane są w tradycyjnych przepisach, ale okazjonalnie pojawiają się…
Składniki: Pieprz syczuański (Zanthoxylum piper.tot.). Przechowywać w chłodnym miejscu (maksymalnie +25°C), suchym i chronionym przed światłem. Właściwości: Nie trzeba podawać wartości odżywczych. Przyprawa ta cieszy się dużą popularnością ze względu na swój niezwykły aromat. Na początku ledwo zauważalny, po kilku…
Składniki: Pieprz syczuański (Zanthoxylum piper.tot.). Przechowywać w chłodnym miejscu (maksymalnie +25°C), suchym i chronionym przed światłem. Właściwości: Nie trzeba podawać wartości odżywczych. Przyprawa ta cieszy się dużą popularnością ze względu na swój niezwykły aromat. Na początku ledwo zauważalny, po kilku…
Długie ziarna pieprzu znane są jako pieprz bengalski, balijski, łodygowy lub jaborandi. Pochodzą z Indii i Indonezji i były już cenione w kuchni rzymskiej. Bez obaw! Pikantny smak utrzymuje się maksymalnie pięć minut. Aromat przywodzi na myśl drewno i papryczki…
Pieprz Lampong jest uprawiany na indonezyjskiej wyspie Sumatra. Jego owoce są mniejsze niż u pieprzu indyjskiego, a pieprz indonezyjski jest bardziej ostry niż aromatyczny. Mimo to oferuje zielony, świeży zapach i niemal cytrynowy smak z delikatną ostrością i subtelnymi nutami…
Wiberg Exquisite Tasmanian Mountain Pepper: Ten wyjątkowy pieprz rośnie na wyspie Tasmania w bardzo zmiennym klimacie południowego Pacyfiku. Charakteryzuje się niesamowicie korzenno-owocowym aromatem, któremu towarzyszy ostry pieprzny smak. Subtelna nuta grzybów drzewiastych i ziemisty, lekko goździkowy smak sprawiają, że te…
Liście tasmańskiego drzewa pieprzowego mają pikantny, wędzony, drzewny smak, po którym następuje ostry pieprzny kop. Szczególnie dobrze komponują się ze wszystkimi daniami ziemniaczanymi, doskonale komponują się z dipami, marynatami, sosami i większością warzyw. Dziki pieprz górski, cały. Składniki: pieprz górski.…
Pieprz biały otrzymywany jest z w pełni dojrzałych czerwonych owoców, z których poprzez namoczenie usuwa się owocnię i suszy się jedynie ziarno. Jego smak jest bardziej pieprzny niż pieprzu czarnego, ponieważ brakuje mu substancji aromatycznych z zewnętrznej skorupy jagody. Pieprz…
Składniki: Pieprz. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła. Właściwości: Nie są wymagane żadne informacje żywieniowe. Pieprz biały uzyskuje się z w pełni dojrzałych czerwonych owoców, z których aromatyczna skórka jest usuwana przez moczenie, a suszone jest tylko…
Składniki: Pieprz syczuański (Zanthoxylum piper.tot.). Przechowywać w chłodnym miejscu (maksymalnie +25°C), suchym i chronionym przed światłem. Właściwości: Nie trzeba podawać wartości odżywczych. Przyprawa ta cieszy się dużą popularnością ze względu na swój niezwykły aromat. Na początku ledwo zauważalny, po kilku…
Składniki: Pieprz (Piper nigrum L.). Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła. Właściwości: Nie są wymagane żadne informacje żywieniowe.
Składniki: Czarny pieprz (Piper nigrum L.). Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła. Pochodzenie: Madagaskar. Właściwości: Nie są wymagane żadne informacje żywieniowe.
Zmielony pieprz jest niezbędnym dodatkiem do steków z papryką, marynowanych ogórków, fasoli paprykowej, sałatki ogórkowej, treściwych sosów do dań mięsnych, a także do małży i wykwintnych dań rybnych. Składniki: Czarny pieprz (Piper nigrum L.). Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z…
Składniki: Biały pieprz Sarawak (Piper nigrum). Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła. Właściwości: Nie są wymagane żadne informacje o wartościach odżywczych. Pieprz Sarawak pochodzi z regionu o tej samej nazwie w malezyjskiej części Borneo. Pieprz o stosunkowo…
Różowy pieprz nie ma zasłużonej nazwy, ponieważ nie ma w sobie ostrej ostrości, a raczej łagodny, słodki aromat. Nie należy go mylić z (rzadko dostępnymi) dojrzałymi pieprzami. Różowy pieprz ma niewiele wspólnego z rodziną pieprzowatych. Należą do rodziny sumaków, do…
Aromat pieprzu goździkowego jest bardzo mocny i aromatyczny, podobny do goździków, z nutą cynamonu i gałki muszkatołowej. Ich smak ma lekką pieprzną ostrość. Mielone ziele angielskie jest łatwe do zmierzenia i dzięki swojemu złożonemu aromatowi uzupełnia zarówno słodkie, jak i…
Pieprz kubeb jest uprawiany głównie w Indonezji i niektórych krajach afrykańskich i trudno go dostać w Europie. Charakteryzuje się suchym, drzewnym, kamforowym i mentolowym aromatem. Zapach przypomina lawendę. Jest bardzo kwiatowy, delikatnie mówiąc. Po przetestowaniu nie wyczułem żadnej ostrości. Zmielić…
Aby wyprodukować zielony pieprz, jagody pieprzu (piper nigrum) zbiera się na długo przed osiągnięciem dojrzałości i umieszcza w słonych lub kwaśnych solankach albo szybko suszy w podwyższonej temperaturze lub w próżni. Tego typu obróbka zapobiega fermentacji, a co za tym…
Mieszanka papryczek chili, czarnego i białego sezamu, skórki mandarynki, imbiru, japońskiego pieprzu górskiego i zielonych kelpów. Pikantność tej papryczki wynika z ostrości papryczek chili. Dodaje ognistego akcentu pastom curry, tajskim zupom i potrawom kuchni południowoamerykańskiej, takim jak chili con carne.…
Ta mieszanka pieprzowa nie tylko atrakcyjnie wygląda w młynku do pieprzu lub jako dekoracja potraw, ale jest również przyjemnie pikantna. Składa się z ziaren czarnego, białego i zielonego pieprzu oraz jagód Schinus, zwanych „różowymi jagodami pieprzu”. Składniki: pieprz czarny, pieprz…