Składniki: Pieprz syczuański (Zanthoxylum piper.tot.). Przechowywać w chłodnym miejscu (maksymalnie +25°C), suchym i chronionym przed światłem. Właściwości: Nie trzeba podawać wartości odżywczych. Przyprawa ta cieszy się dużą popularnością ze względu na swój niezwykły aromat. Na początku ledwo zauważalny, po kilku…
Wiberg Exquisite Tasmanian Mountain Pepper: Ten wyjątkowy pieprz rośnie na wyspie Tasmania w bardzo zmiennym klimacie południowego Pacyfiku. Charakteryzuje się niesamowicie korzenno-owocowym aromatem, któremu towarzyszy ostry pieprzny smak. Subtelna nuta grzybów drzewiastych i ziemisty, lekko goździkowy smak sprawiają, że te…
Liście tasmańskiego drzewa pieprzowego mają pikantny, wędzony, drzewny smak, po którym następuje ostry pieprzny kop. Szczególnie dobrze komponują się ze wszystkimi daniami ziemniaczanymi, doskonale komponują się z dipami, marynatami, sosami i większością warzyw. Dziki pieprz górski, cały. Składniki: pieprz górski.…
Pieprz biały otrzymywany jest z w pełni dojrzałych czerwonych owoców, z których poprzez namoczenie usuwa się owocnię i suszy się jedynie ziarno. Jego smak jest bardziej pieprzny niż pieprzu czarnego, ponieważ brakuje mu substancji aromatycznych z zewnętrznej skorupy jagody. Pieprz…
Aby wyprodukować zielony pieprz, jagody pieprzu (piper nigrum) zbiera się na długo przed osiągnięciem dojrzałości i umieszcza w słonych lub kwaśnych solankach albo szybko suszy w podwyższonej temperaturze lub w próżni. Tego typu obróbka zapobiega fermentacji, a co za tym…
Ta mieszanka pieprzowa nie tylko atrakcyjnie wygląda w młynku do pieprzu lub jako dekoracja potraw, ale jest również przyjemnie pikantna. Składa się z ziaren czarnego, białego i zielonego pieprzu oraz jagód Schinus, zwanych „różowymi jagodami pieprzu”. Składniki: pieprz czarny, pieprz…