Trehaloza to disacharyd pozyskiwany ze skrobi roślinnej. Ma niższą słodkość (około 45%) niż zwykły cukier stołowy. W porównaniu z innymi cukrami, trehaloza jest stabilna chemicznie, termicznie i kwasowo. Trehaloza chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez kryształki lodu podczas zamrażania i…
Cukier inwertowany trimolinowy idealnie nadaje się do produkcji lodów. Lody są wyjątkowo kremowe. Cukier inwertowany to syrop wytwarzany z sacharozy, która pod wpływem enzymu inwertazy (kwasu) staje się mieszaniną równych części glukozy i fruktozy. Cukier inwertowany to bardziej wyrafinowana nazwa…
Cukier Vergeoise wytwarzany jest z buraków cukrowych i aromatyzowany karmelem. Idealnie nadaje się do ciast, flanów i naleśników. Doskonale nadaje się również do wszelkich produktów mlecznych. Cukier jest bardzo drobny i lekko wilgotny. Składniki: Cukier, syrop z cukru inwertowanego, substancja…
Dekstroza (cukier gronowy), podobnie jak wszystkie cukry, jest węglowodanem i uważana jest za najważniejsze źródło energii dla organizmu. Dekstroza nadaje się również do słodzenia napojów i deserów, a także do wyrobu słodyczy. Monohydrat dekstrozy (glukoza). Składniki: Monohydrat dekstrozy. Przechowywać w…
Składniki: cukier rafinowany. Soczyste owoce układaj warstwami z cukrem w słoikach. Twarde (słabe) owoce gotuj w roztworze cukru. W tym celu zagotuj cukier w wodzie i zalej ułożone warstwami owoce w słoikach, aż będą przykryte. Bardzo twarde owoce: postępuj jak…
Isomalt® wytwarzany jest z cukru buraczanego. Jego smak jest przyjemnie słodki i naturalny. Isomalt® nie wymaga żadnych dodatków do tworzenia dzieł sztuki cukrowej. Wystarczy go rozpuścić i gotowe. Isomalt® można przetwarzać w niższych temperaturach niż cukier. Figurki cukrowe wykonane z…
Te krople izomaltu pozwalają łatwo stworzyć trwałe dekoracje z cukru, bez konieczności gotowania cukru i konieczności używania niezbędnego sprzętu, takiego jak marmurowa płyta, termometr do cukru, miedziany garnek i lakier spożywczy. Wystarczy rozpuścić krople izomaltu w kuchence mikrofalowej lub na…
Odwodniony syrop glukozowy D.E. 40. Składniki: Odwodniony syrop glukozowy. Dawkowanie: 4-10% masy całkowitej. Przechowywać w szczelnym pojemniku, z dala od wilgoci, bezpośredniego światła słonecznego i ciepła. Wartości odżywcze na 100 g Energia 1615 kJ/380 kcal Tłuszcz 0 g w tym…
Kilka kropli barwnika karmelowego nada kawie piękny, ciemny kolor. Nadaje się on również do przyciemniania i uszlachetniania wszystkich ciemnych sosów i zup, a także do barwienia deserów i napojów. Barwnik karmelowy amoniakalny. Składniki: Barwnik: Barwnik karmelowy E150c. Wartości odżywcze na…
Cukier biały. Składniki: Cukier. Przechowywać w suchym miejscu. Wartości odżywcze na 100 g Energia 1700 kJ/400 kcal Tłuszcz 0 g w tym kwasy nasycone 0 g Węglowodany 100 g w tym cukry 100 g Białko 0 g Sól 0 g
Cukier Muscovado pochodzi z wyspy Mauritius. Jest pozyskiwany z trzciny cukrowej i pozostaje nierafinowany i naturalny. Ten czekoladowy, lekko wilgotny cukier, z naturalną zawartością melasy, oferuje mocne, aromatyczne nuty. Spektrum smaków sięga od karmelu i słodu po lekki aromat lukrecji.…
Cukier granulowany powstaje w wyniku rafinacji cukru granulowanego. Oferuje ciekawe wizualnie możliwości projektowania małych wypieków lub ciast. Dzięki temu warkocze drożdżowe, ciastka kawowe i herbaciane czy ciasteczka świąteczne mają typowy wygląd. Po zapieczeniu w cieście granulowany cukier nadaje ciastu chrupiący…
Cukier klonowy to nazwa cukru pozyskiwanego z soku klonu cukrowego. Sok jest wydobywany poprzez nawiercanie pni, a następnie odparowywany w celu uzyskania syropu klonowego. Po dalszym odparowaniu cukier krystalizuje. Od lekko granulowanego do pudrowego, ten cukier idealnie nadaje się do…
Słodki Śnieg firmy Plange to specjalistyczny cukier do dekorowania i posypywania wszelkiego rodzaju wypieków. Specjalny proces technologiczny i unikalna kombinacja surowców gwarantują, że Słodki Śnieg nie roztopi się na wypiekach. Proszek do dekoracji. Składniki: Cukier, skrobia pszenna, substancje przeciwzbrylające (węglan…
Doskonale nadaje się nie tylko do posypywania, ale również do przygotowywania kremów, nadzień, ciast i tortów. Cukier puder. Składniki: Cukier. Przechowywać w suchym miejscu. Szczelnie zamknąć po użyciu. Właściwości: Certyfikat Halal, wegańskie. Wartości odżywcze na 100 g Energia 1700 kJ/400…
Doskonale nadaje się nie tylko do posypywania, ale również do przygotowywania kremów, nadzień, ciast i tortów. Cukier puder. Składniki: Cukier. Przechowywać w suchym miejscu. Szczelnie zamknąć po użyciu. Właściwości: Certyfikat Halal, wegańskie. Wartości odżywcze na 100 g Energia 1700 kJ/400…
Cukier palmowy pozyskuje się z soku różnych gatunków dojrzałych palm. Jest wykorzystywany głównie w kuchni azjatyckiej. Ma lekko słodowy i charakterystyczny smak. Cukier palmowy może być również wykorzystywany do produkcji słodyczy. Cukier palmowy. Składniki: 80% cukier palmowy, cukier, woda. Przechowywać…
Odwodniony syrop glukozowy D.E. 40. Składniki: Odwodniony syrop glukozowy. Dawkowanie: 4-10% masy całkowitej. Przechowywać w szczelnym pojemniku, z dala od wilgoci, bezpośredniego światła słonecznego i ciepła. Wartości odżywcze na 100 g Energia 1615 kJ/380 kcal Tłuszcz 0 g w tym…
Biała pasta do polewania i dekorowania o neutralno-słodkim smaku, przeznaczona do pokrywania ciast i tart, petit fours oraz do wyrobu dekoracji. Dzięki specjalnemu składowi jest bielsza i bardziej elastyczna niż większość innych past i marcepanów. Gotowa do użycia, wystarczy ją…
Pałeczki z cukru trzcinowego są szczególnie dobre do słodzenia herbaty. Dostępne w kolorze brązowym lub białym. Cukier trzcinowy uzyskuje się z czystych roztworów cukru poprzez powolną krystalizację. Niezależnie od tego, czy chodzi o herbatę i kawę, likiery owocowe, rum, grog,…
Isomalt® wytwarzany jest z cukru buraczanego. Jego smak jest przyjemnie słodki i naturalny. Isomalt® nie wymaga żadnych dodatków do tworzenia dzieł sztuki cukrowej. Wystarczy go rozpuścić i gotowe. Isomalt® można przetwarzać w niższych temperaturach niż cukier. Figurki cukrowe wykonane z…
Cukier granulowany powstaje w wyniku rafinacji cukru granulowanego. Oferuje ciekawe wizualnie możliwości projektowania małych wypieków lub ciast. Dzięki temu warkocze drożdżowe, ciastka kawowe i herbaciane czy ciasteczka świąteczne mają typowy wygląd. Po zapieczeniu w cieście granulowany cukier nadaje ciastu chrupiący…
Fruktoza jest przemysłowo pozyskiwana z cukru trzcinowego i buraczanego. Podobnie jak glukoza, jest cukrem prostym występującym naturalnie w owocach i miodzie. Fruktoza jest uważana za najsłodszy węglowodan. Jest idealna dla diabetyków, ponieważ może być metabolizowana w organizmie niezależnie od insuliny.…
Cukier Demera pochodzi z wyspy Mauritius u wybrzeży Afryki. Ten słodki przysmak od dawna cieszy się popularnością w Europie, ale przez długi czas był dostępny tylko w USA. Ten brązowy cukier, wytwarzany z trzciny cukrowej, dzięki zawartości melasy oferuje bogaty…
Cukier Kandyzowany jest to brązowy cukier o niewielkich, nieregularnych kryształach, wyglądem przypominających naturalne bursztyny. Jego lekko karmelowy posmak idealnie wzbogaca smak kawy i herbaty. Powoli rozpuszczając się, cukier stopniowo uwalnia swoją słodycz. Tę cechę doceniają szczególnie smakosze kawy, którzy preferują,…
Cukier Kandyzowany jest to brązowy cukier o niewielkich, nieregularnych kryształach, wyglądem przypominających naturalne bursztyny. Jego lekko karmelowy posmak idealnie wzbogaca smak kawy i herbaty. Powoli rozpuszczając się, cukier stopniowo uwalnia swoją słodycz. Tę cechę doceniają szczególnie smakosze kawy, którzy preferują,…
Cukier brzozowy, znany również jako ksylitol, występuje w wielu warzywach i owocach, a także w korze drzew. Jest prawie tak słodki jak zwykły cukier stołowy, ale ma nieco mniej kalorii. Ma również lekko miętowy smak, dlatego często stosuje się go…
Cukier klonowy to nazwa cukru pozyskiwanego z soku klonu cukrowego. Sok jest wydobywany poprzez nawiercanie pni, a następnie odparowywany w celu uzyskania syropu klonowego. Po dalszym odparowaniu cukier krystalizuje. Od lekko granulowanego do pudrowego, ten cukier idealnie nadaje się do…